Eftervård

Det finns inga idiotsäkra uppsättningar eftervårds instruktioner för en läkande tatuering. Alla är olika och det finns alltid en risk för en allergisk reaktion eller problem.
Här kommer skötselråd av Karen L. Hudson författare till boken Living Canvas: Your Total Guide to Tattoos, Piercings, and Body Modification

Utdrag ur hennes bok finns till gänglig på : Living Canvas: Your Total Guide to Tattoos, Piercings, and Body Modification

Skötsel av Tatuering

Så nu har du din helt nya tatuering och du vill ta god hand om den! Från denna punkten är din artist inte ansvarig för några infektioner eller problem med tatueringen om du inte tar väl hand om den. Det är väldigt viktigt att du följer dessa instruktioner. En riktigt vacker tatuering kan bli rent katastrofal om man inte sköter den rätt.

Låt bli bandaget!

Din artist tog sig tid att dölja din nya tatuering för ett mycket bra skäl – att hålla luftburna bakterier borta från ditt sår. Ja, hur snygg din tatuering än är, är den fortfarande ett öppet sår. Öppna sår är gro-grund för bakterier och infektioner. Låt bli bandaget i minst 2 timmar. Spänningen över att ha en ny tatuering får dig att gärna vilja visa dina vänner, men de får helt enkelt vänta.
Enda undantaget till den här regeln är om din artist täckt tatueringen med gladpack eller någon annan plast. Detta är extremt skadligt för en tatuering och skall avlägsnas omedelbart. Du klarar dig bättre utan något bandage alls än att strypa din nya tatuering med plast.

Tvätta och Sköt den!

När du tar bort bandaget skall du tvätta din tatuering ren. Använd ljummet vatten och en mild, flytande antibakteriell tvål (ex.visProvon ) för att försiktigt tvätta bort salva och blod/plasma och rengör området helt. Använd aldrig handduk eller något skrovligt. Tvätta rent med händerna. (Om din tatuering känns kladdig och slibbig beror detta på att du ”svettas” plasma. Försök att avlägsna så mycket som möjligt – när plasma torkar på hudens yta bildas skorpan.)
Dutta” området (gnid inte) med en helt nytvättad handduk eller pappersservett för att få det helt torrt. (jag rekommenderar lufttorkning) Fortsätt sedan med att lätt applicera en självvald salva. A&D vitaminberikade salvor är mitt första val men har du inte tillgång till det fungerar vilken antiseptisk salva som helst.
**Använd inte Neosporin. Det är en fantastisk produkt för skär- och skrapsår men inte för tatueringar. En del kan få allergiska reaktioner av Neosporin vilket skapar röda prickar. När prickarna försvinner, försvinner också färgen, och du står där med en polka-prickig tatuering.**

Speciella produkter & salvor.

Om du önskar kan du använda speciella produkter som Tattoo Goo eller H2Ocean. Det är inte nödvändigt eftersom de flesta salvor i butik fungerar likadant, men det är upp till dig. Använd produkten som rekommenderat i 3-5 dagar.
Efter det, fortsätt att hålla tatueringen ren men du kan använda en lotion istället för salva, för att hålla huden mjuk. Vilken lotion du än använder, se till att den är färg och perfymfri. många artister rekommenderar Lubriderm, men Lubriderm svider när man lägger på den.Istället har jag haft stor framgång med Eucerin.

Bad, Dusch, Bubbelbad och Simning.

Ja, du kan (och bör!) duscha med en ny tatuering. Det är helt OK att blöta ned din tatuering – bara du inte genomblöter den. Att sänka ned din tatuering i ett bad eller bubbelbad kan orsaka stor skada, så undvik detta i 2-3 veckor. Att duscha går utmärkt så länge du inte mättar tatueringen med vatten. om du får tvål eller schampo på din tatuering spola bara bort det lite kvickt. Simma, vare sig det är i en pool, färskt eller saltvatten – skall undvikas i minst 2 veckor.

Skorpbildning och flagor.

Efter ett par dagar lägger du märke till skorpbildning och flagor. Tjocka skorpor kan indikera en dåligt gjord tatuering, men vanlig skorpbilning är helt normalt och ingen orsak till panik. Lägg en varm fuktig kompress över skorpan i 5 min 2-3 ggr per dag för att mjuka upp den, så lossnar den av sig själv till slut. (Lägg aldrig på någon salva/lotion på en mjuk skorpa – vänta tills skorpan är torr.) Du kommer också märka att det kliar precis som när man bränt sig i solen. Rådet här är: – Peta, riv eller klia inte !! Om huden kliar, snärta till på huden. Om det är torrt och flagar, lägg lotion på den. Och om det bara är en ren skorpa – bara låt den vara. Din tatuering är nästan läkt – så nu är inte tiden inne för att du ska förstöra den.

Skydd mot solen.

Efter att din tatuering är läkt kommer du härefter vilja skydda den mot solens skadliga UV-strålar. dessa kan snabbt förstöra och skada din tatuering. Innan du spenderar någon längre tid i solens hetta bör du skydda tatueringen med en solkräm med minst 30 SPF Sunblock. Detta kommer att hålla din tatuering briljant för många år framöver och fortsätta vara en källa till stolthet.
Källa :
Robert Dourén
http://ruedumal.blogspot.com/