Beskrivning

En tatuering maskin är en handhållen enhet som används för att skapa en tatuering, en permanent märkning av huden med outplånligt bläck. Moderna tatuerings maskiner använder elektromagnetiska spolar för att flytta en ramp upp och ner, ansluten till rampen är en stängd nål gruppering som driver bläck in i huden. Tatuerare använder generellt termen ”maskin”, eller ens ”järn”, ordet ”gun” används ofta i eng/am termer men är något de professionella tatuerarna ser ned på.

Historia

Föregångaren till tatuerings maskinen var den elektriska pennan, uppfanns av Thomas Alva Edison och patenterad under titeln Stencil-pennor(Stencil-Pens) i Newark, New Jersey, USA 1876. Det ursprungligen var avsett att användas som en duplicerings enhet, men 1891, upptäckte Samuel O’Reilly att Edisons maskin skulle kunna ändras och användas för att införa bläck in i huden, och senare patenterade ett rör och nål för att tillhandahålla en färgbehållare.

Även O’Reilly’s maskin var baserad på den roterande tekniken i Edisons enhet, moderna tatuerings maskiner använder elektromagneter. Den första maskinen byggd på denna teknik var en enda spol driven maskin patenterad av Thomas Riley i London, bara tjugo dagar efter O’Reilly ingav patent på sin roterande maskin. Den moderna två spols konfiguration var patenterad av Alfred Charles, även i London. Eftersom det var så tungt, var en fjäder ofta fäst till toppen av maskinen och i syfte att ta större delen av vikten av operatörens hand.De flesta moderna tatuerings maskiner kan styra nålens djup, hastighet och kraft i applikationen, detta har låtit tatuerings konsten bli en mycket exakt konstform. Sådana framsteg i precision har också producerat en stil av ansikts-tatuering som har vunnit konventionell popularitet i Amerika kallas dermapigmentation, eller ”permanent kosmetika”.