Nödvändigt efter en session

Efter en sittning är det viktigt att prioritera ordning och hygien på din utrustning och ditt arbetsområde. Låt dina maskin tillbehör behandlas i ultraljuds bad i ca 30minuter. Under tiden torka och rengör alla ytor som vidrörts med antibakteriellt rengöringsmedel ev. spray. Även golv ytan måste rengöras. Blanda gärna i en skvätt av skonsamt antibakteriellt medel. Se till så att det inte efterlämnar några bestående fläckar på golvet utan att det är just skonsamt. Alla engångsprodukter måste slängas och nålar skall avtrubbas eller säkras. Även soppåsen skall säkras. Häfta med klamrar eller tejpa öppningen på påsen noga.

Efter ultra ljuds rengöring skall tillbehören skrubbas och kontrolleras. Om några rester upptäcks var hellre på den säkra sidan och upprepa proceduren. Observera att ultraljuds badet inte steriliserar din utrustning utan bara avlägsnar bläck och blodrester.

Din utrustning MÅSTE steriliseras i autoclav. En vanligt missuppfattning är att storm koka din utrustning tar bort bakterier. Detta lämnar kvar kraftiga bakterier tex hepatit och HIV. Som du säkert förstår kan detta göra extrem skada. Du har två val i detta: #1Införskaffa en autoclav och använd standard utrustning i aluminium eller stål. #2 Använd engångsutrustning som slängs efter användning.