Konturerna

Innan du börjar med denna delen av tatuerings processen var alltid säker på att både du och din kund har en bekväm ställning, sittande eller liggande. Ni kommer båda troligen befinna er i denna ställningen ett tag så en bekväm position är ytterst viktigt.

Kom ihåg att konturerna är fundamentet till hela tatueringen. Om konturerna är dåliga kommer hela tatueringen snart befinna sig i samma skick. Var riktigt noga med att kontrollera din utrustning främst din maskin innan du påbörjar arbetet.

Innan du startar finns det en del riktlinjer att följa.

Tatuera alltid framåt eller sidledes. Detta säkerställer att nålen har ett ständigt tryck bakåt så det blir ett kontinuerligt flöde med bläck.

Kom ihåg att stram hud är ett måste för den perfekta tatueringen. Handen som inte greppar maskinen ska hålla huden stram. Om du förbi ser detta och tatuerar på slak och slapp hud kommer ditt konstverk lida av detta i slutändan.

Det förstasteget i att tatuera konturerna är att doppa tipp med nål i kontur bläcket, vilket vanligtvis är svart. Detta ska göras innan maskinen är påslagen. Din färgkopp skall vara fylld så pass att du kan komma igång med de inledande linjerna smart och enkelt. Undvik dock att fylla den till bredden då det finns risk för spill och olyckor.

Börja tatuera konturerna från botten och arbeta dig uppåt. När de inledande linjerna är färdiga och du påbörjat konturerna stanna, titta och försäkra dig om att det inte finns några problem så som svaga linjer etc. Efter en bra början kommer du behöva kommer du behöva gott om påfyllningar med bläck för att få fulländade konturer. Arbeta så att du gör långa smidiga rörelser med maskinen. Kom ihåg att doppa nålen i bläcket med ett antal sekunders mellan rum för att förhindra torrkörning och svaga linjer. Undvik att pressa för hårt när tatuerar, detta bildar ojämna linjer sk ”kullar och dalar”. Undvik också att starta i mitten på en linje. För att få ett jämnare resultat börja istället i toppen/botten på en linje.

Nu när själva konturerna på tatueringen är färdig kan du ta en paus luta dig tillbaka och vila dina händer. Passa också på att kontrollera alla linjer du slutfört så att inga kompletteringar behövs. Efter detta är det dags att börja med steg 2 i tatuerings processen, skuggningen.

 

 

Skuggning

Den svarta skuggningen som ger tatueringen en ny dimension är väldigt i ögonfallande. Olyckligtvis om detta arbetet inte görs korrekt av en van hand kan detta vara fallet för hela tatueringen. Det är definitivt en konst form i sig att lära sig det korrekta sättet att ge skugga till en tatuering. Svart är en väldigt djärv färg och det är ytterst viktig att man lär sig bemästra den på bästa sätt innan man påbörjar ett projekt på männskohud. Det ligger en komplex teknik bakom som kräver tid, tålamod och träning. Förutom att helt enkelt applicera den svarta färgen i huden måste man få rätt uppfattning och allt vad gäller ljusets fallning för att göra en realistisk tatuering. Detta ,som alla delar av en tatuerings prosses, kräver enormt mycket träning och tålamod.

 

Grundläggande steg i skuggning

Anpassa nålen efter själva skuggan du ska skapa. Större nål till större skuggor mindre nål till mindre skuggor. Nål storleken skall också anpassas efter vilken nyans du vill ha på skuggan, mörkare eller ljusare. Detta är något man lär sig efter en tids träning.

En självklarhet är också att vara säker på att man har rätt tipp anpassad till själva nålen man använder. Nålen skall sticka ut ca 0,6mm – 1mm. Det går att jämföra med ett par till 4 pappers ark staplade på varandra. Överstiger du detta kommer det göra enorm skada på huden och själva tatueringen.

När du börjar skugga ska du börja i det mörkaste området av skuggan och arbeta dig utåt. Arbeta i cirkulära rörelser men var säker på att inte överarbeta detta. Då kommer själva skuggan bli mer som en ifyllning.

En teknik känd som ”svep skuggning” är anpassad till både svart och färg skuggning. Nålen skall svepa inifrån och ut på det området i fråga. I denna rörelse skall du med ett snärt röra din handled uppåt och utåt. Själva tekniken kräver stor precision och bakom detta, mycket träning. Men väl inlärd kommer du ha mycket nytta av denna teknik på större, komplicerade mer färgkrävande tatueringar. Nålen skall även korrigeras något. Avståndet bör ligga runt 0,9mm – 1,5mm. Det kommer ge ett något bättre resultat om man kan själva tekniken.

För att uppnå bästa möjliga resultat på färgskuggning var noga med att hålla en jämn och fast flödande cirkulär rörelse. Skuggningen gör otrolig skada och anstränger huden till det maximala. Slutresultatet på tatueringen får lida om huden skadas allt för mycket så gör ditt yttersta för att få ett bra resultat första skuggningen. Pressa inte lika hårt som vid kontur appliceringen, håll en lätt flytande rörelse. När du fullföljt ett område avlägsna allt överflödigt bläck och studera ditt arbete på håll och se om det behövs några kompletteringar.

Var väl medveten om att du måste följa en viss färg ordning enligt färgkartor för att uppnå bästa möjliga resultat på tatueringen. Färgerna måste infogas i specifik ordning för att undvika trubbig, grumlig, udda blandning av färgerna.

Studera kartan nedan och memorera i vilken ordning skalorna kommer: